כאשר אתם נכנסים לבית החולים אתם מצפים לעזוב אותו במצב בריאותי טוב יותר מאשר כשהגעתם.
יתרה מכך, הדבר האחרון שאתם מצפים לו הוא שמצבכם יחמיר. למרבה הצער, הן בישראל והן במדינות אחרות מדי שנה אלפי חולים מקבלים זיהום בעת שהותם בבית החולים, תחת טיפולים של הרופאים, האחיות וצוות התמיכה הרפואי.
לעתים מדובר בזיהומים שלא ניתן למנוע אותם, אך לעתים מדובר ברשלנות של ממש אשר עלולה לגרום למטופל לנזקים חמורים ובמקרים מסוימים אף למוות.
מה הם זיהומים הנרכשים בבית החולים?
זיהום שנרכש בבית חולים הוא מחלה הנגרמת כתוצאה מהשהות בבית החולים או במוסד רפואי אחר. הזיהום יכול לנבוע מנגיפים, וירוסים, פטריות וחיידקים, המועברים למטופלים באמצעות פעולות רשלניות של המוסד הרפואי או של רופא ספציפי אשר לא דאג לשמור על כללי ההיגיינה הבסיסיים.
על פי המרכז לבקרת מחלות ומניעתן, בערך אחד מכל 25 חולים חולה לפחות בזיהום אחד שנרכש בבית חולים כאשר רוב הזיהומים עוברים בקלות בזרם הדם.
כמה מהזיהומים השכיחים ביותר שנרכשו בבית חולים כוללים:
- דלקת ריאות – כאשר חולה מונשם הוא נמצא בסיכון לפתח דלקת ריאות כתוצאה מכניסת חיידקים לריאות. זוהי הדרך העיקרית בה חולים מפתחים דלקת ריאות בבית חולים, אם כי ניתן להידבק בה גם בדרכים אחרות. המחלה מטופלת בדרך כלל באמצעות אנטיביוטיקה.
- דלקות בדרכי השתן – על פי המרכז העולמי לבקרת מחלות, צנתרים בדרכי השתן מהווים כ 75% מכלל המקרים של דלקות בדרכי השתן שנרכשו בבית החולים.
- זיהומים במקום אשר עבר ניתוח – זיהומים אלה מתפתחים במהלך או אחרי הניתוח באזור הגוף בו התרחש ההליך. הם עשויים להיות כרוכים בגירויים שטחיים בעור או בזיהומים חמורים באיברים או בחומרים המושתלים בגוף.
- ישנם סוגים אחרים של זיהומים כמו גסטרואנטריטיס (שלשול זיהומי), שחפת ועוד.
מניעת זיהומים בבית החולים
כדי למנוע זיהומים, בתי החולים מציעים צעדים רבים אשר על אנשי הצוות הרפואי לנקוט כדי להבטיח את שלומם של המטופלים. בראש הרשימה עומד ניקיון. שטיפת ידיים ושימוש בכלים סטריליים. צעדים אלה הם החשובים ביותר שעל בית החולים לנקוט לצורך שמירה על סביבת בית החולים בטוחה ונקייה.
מספר צעדים אחרים כוללים:
לצורך ביצוע הנשמה יש לנקות היטב את המכשור הרפואי לפני השימוש וכן בין מטופל למטופל.
יש לבחון כל העת את יכולתו של המטופל לנשום באופן עצמוני כדי הגביל את השימוש במכשירי הנשמה (החושפים את המטופל לזיהומים).
כאשר משתמשים בקטטר יש לעשות זאת רק כאשר אין ברירה וכן לוודא שהצוות הוכשר כנדרש בהחדרה ובתחזוקה של צנתרים וכן יש להשתמש רק בציוד מעוקר בעת הכנסת הקטטר לחולה.
עבור זיהומים באיברי גוף אשר נותחו יש לטפל בכל זיהום ידוע לפני הניתוח, במידת האפשר. יש לנקות היטב את אתר הניתוח ואת האזורים סביב אתר הניתוח.
סיכום
להלן הוצגו חלק מהמקרים של זיהומים אותם ניתן לרכוש בבית החולים, חלק מהזיהומים הוא בלתי נמנע אך חלק ניכר מהזיהומים בהחלט יכול להימנע והידבקותו של מטופל בזיהום עלולה להוות רשלנות רפואית בבית חולים באופן ממשי.
חשוב להבהיר כי אוכלוסיית בית החולים הינה אוכלוסייה שפעמים רבות סובלת ממערכת חיסונית מוחלשת (בין אם כתוצאה ממחלה מסוימת ובין אם בשל היותו של המטופל מבוגר מאוד) ועובדה זו רק מחדדת את הצורך בשמירה על כללי הניקיון בסביבת בית החולים בכלל ובסביבתו של המטופל בפרט.